2012. március 29., csütörtök

Hintaágyra

Legalább 3 évvel ezelőtt varrtam, csak elfelejtettem lefényképezni. Így viszont legalább olyan képet mutathatok, amin a végleges helyén látható. Kicsit sajnálom, hogy első ránézésre nem ugrik ki belőle a tulipán minta. Dehát, ebből is tanultam, nagyon nem mindegy a színválasztás.A tulipán levelének valami olyan kellett volna, ami jobban elüt a háttérszíntől.



2012. március 25., vasárnap

Ünnepnap - Egészségügyi tartó, ahogy Ibcsy gondolta

Szeretitek a kincsesládákat? Ha igen, akkor mindenképp gyertek kincseket kutatni Ibcsy-hez! Kincsei között találtok nyuszikat, Kindle tokot, zsepitartókat, de még házi szappan készítési útmutatót is! Vendégségembe egy kis egészségügyi tartót varrt, tanuljunk tőle együtt!








Egészségügyi tartó, ahogy Ibcsy gondolta

Kiszabtam 2 db 12x26 cm-es téglalapot. Az egyik lesz a külső borító, a másik a belseje. Lehet megerősíteni vetex-szel. Én nem tettem, mert az enyém kordbársony, és van tartása.
Ezen kívül 2db 12x12 cm, és 2 db 9x12 cm. Az egyik a külső, a másik a belső rész. Ezek hátulját megerősítettem.

A külső és belső részt összefogtam, és ferdepánttal beszegtem.

Először a kisebb részt fogtam össze a belső téglalappal, és varrtam le. Középen 3 centit számolva jobbról, balról. (Sajnos a képen nem így látszik, mert először kisebbet varrtam, és utána elfelejtettem fényképezni.)
 


Összefogtam a három részt, (külső+belső+zsebek) és a külső részén körbeszegtem ferdepánttal. Közben persze beillesztettem a gombpántot, vagy lehet gumit is. Amit sajnos megint nem fényképeztem le.

Ügyelve a sarkokra. Azután belül is levarrtam. Egy gomb, és kész is.
 Örülünk a tartónknak. :) Ibcsy


2012. március 21., szerda

A zsebes falvédő

Múlt héten mutattam, hogy kezdtem hozzá, hát most itt az elkészült falvédő is. Bár még nem a végleges helyén, még vasalás előtti állapotban, csak a kanapéra terítve.

Zsebes falvédő gyerekeknek, foltvarrás, applikáció, natúr szín
 Zsebes falvédő gyerekeknek, foltvarrás, applikáció, natúr szín
 Zsebes falvédő gyerekeknek, foltvarrás, applikáció, natúr szín
 Zsebes falvédő gyerekeknek, foltvarrás, applikáció, natúr szín

Először fülecskéket is akartam rá varrni, hogy azzal rögzítsük majd egy léchez, aztán jött egy másik ötlet, ami sokkal jobban megtetszett. Barkácsboltokban lehet kapni méterben ragasztós hátoldalú tépőzárat. Ilyet vettünk hozzá, és a falra felfúrt lécre az egyik felét, a takaró hátoldalára meg a másik felét rögzítettem. Korábban díszfüggönynél alkalmaztam már ezt a technikát, akkor bevált, reméljük most is jól bírja majd.

És akkor egy kép már a végleges helyéről:

Az applikációs mintához sok-sok apró fecnit fel lehet használni, van olyan anyag, amiből csak egészen kis darabra volt szükség, így ezt a falvédőt küldöm Gina apró fecnik játékára márciusban.

2012. március 17., szombat

... és elkészült!!!

Nagyon örülök neki, hogy sikerült befejeznem. A szegélyt géppel varrtam rá a színoldalra, a hátoldalon viszont kézzel öltögettem. Ez utóbbi kb. négy óra munka volt, de megérte! Nekünk nagyon tetszik! :)

Patchwork ágytakaró bordó szélforgó mintával, foltvarrással, szabad gépi tűzéssel

2012. március 14., szerda

Zsebes falvédő

Rengeteg mintát lementettem, gyűjtögettem, aztán nézegettem őket, hagytam, hogy inspiráljanak, majd meg is rajzoltam néhány saját változatot papíron. Végül ez lett a végleges változat:
Zsebes falvédő applikációval gyerekeknek
Ezután megrajzoltam szépen egyesével mindegyik képecskét a kiszámolt méretben. A legnagyobb zsebek 20x20 cm-esek, a legkisebbek 10x10-esek. A képek alapján kivágtam az anyagokat, gombostűztem, majd applikáltam sűrű cikkcakk öltéssel az alap anyagra. Mindegyik külön szegélyt is kapott.
És itt már rátűzve a háttérre:
 

Tudom, kicsit natúrak a színek, és a gyerekek szeretik az élénk színeket, de a játékok úgyis nagyon színessé tesznek egy gyerekszobát. Így a gyerekszoba textiljeit, tárolóit inkább natúrabban képzeltem el, mint ahogy mutattam már múlt héten a rácsvédőt is.

Ezután már "csak" kézzel rávarrtam a zsebeket, és szép zöld keretet is kapott. Jövő héten mutatom majd az elkészült falvédőt!

2012. március 11., vasárnap

Ünnepnap - Kokárda kicsit másképp, ÉvaLénától


A két héttel ezelőtti vendégségben Erzsó felajánlotta a két BABA pólót a hozzászólóknak. Ma kisorsoltuk, a pólókat Ari nyerte! Ari, kérlek írd meg az elérhetőségedet Erzsónak!

Mai vendégségbe pedig ÉvaLéna érkezett, s nem is akármit hozott! Gyönyörű korkárdarózsákat készített, amit akár a kabátunkra tűzhetünk, akár gyűrűként is hordhatjuk. 

Nem tudom, hányan jártatok már ÉvaLéna blogján. Aki eddig kihagyta, mindenképp érdemes bepótolnia!

Kokárda kicsit másképp, ÉvaLénától
Nekem az Ünnepnapok rovatról elsősorban a tényleges ünnepnapok jutottak az eszembe. Így március elején, na jó, közepén, kihagyhatatlan a március 15, az ovisok piros-fehér-zöld zászlóival és a kokárdákkal.

Az elmúlt években a divat szele végigsöpört a kokárdák közt is. Most megmutatom, én milyet találtam ki erre a szezonra.

Csupán piros, fehér és zöld szalagra van hozzá szükség,

és néhány, minden háztartásban fellelhető hozzávalóra.

2 cm széles szatén és organza szalagot vettem.



Mind a három szalagból levágtam egy-egy darabot, a zöldből rövidebbet, az lesz a kokárda közepén, a fehérből közepeset, a pirosból a leghosszabbat.


A szalagok végeit gyertyaláng szélén végighúztam, így nem fognak foszlani.
A zöld szalagot hosszában kettéhajtottam, és fel-le öltögetve végigvarrtam.



Amikor a zöld szalag végére értem, folytattam a fehérrel, miközben varrtam, kicsit össze is húztam fodrosra a szalagot.


Mire a piros szalagot is hozzávarrtam, magától is spirálszerűen feltekeredett.
 
Innen kétféleképpen folytathatjuk. Összefogjuk a spirál 3 emeletét, és összevarrjuk középen, a szalagok varrott részénél. Így egy laposabb, nyitottabb virágot kapunk.


Ha nem spirálszerűen tekerjük fel a szalagot, hanem úgy, mint ahogy pl. a fáslit szokás, és a tekercs alját (a szalagok varrott oldalát) csillag alakban öltögetve (Ha a kör alakú kokárda-tekercset egy óra számlapjának vesszük, 9 óránál beszúrjuk a tűt, 3 óránál ki, 4-nél be, 10-nél ki, 11-nél be, 5-nél ki, és így tovább, míg körbe nem érünk.) összevarrjuk, zártabb rózsát kapunk.
Én három változatot készítettem, szatén szalagból, organzából és filcből. Mindenki választhat kedvére.


Egyszerű biztosítótűvel is rögzíthetjük a kabátra, de természetesen kitűző alapra is fel lehet varrni.
 
Sőt, én találtam itthon egy gyűrű alapot is,


Így én az idén ilyen kokárdával megyek a városi ünnepségre.


Ezzel a módszerrel nem csak szalagból, hanem bármilyen anyagmaradékból, kinőtt ruhából lehet rózsát csinálni. Érdemes cakkozó ollóval vágni az anyagot, úgy nem fog szétfoszlani.

2012. március 8., csütörtök

Rácsvédő egyszerűen

A legegyszerűbb sima fehér IKEA-s rácsvédő az alapja. Nem is akartam túlbonyolítani a dolgot, csak egy picit olyanná varázsolni, hogy illeszkedjen a gyerekszobába. Közben nekiláttam egy falvédő varrásának is, s arra gondoltam, hogy a falvédőben használt színeket alkalmazva csak egy-egy szegélyt varrok a rácsvédőre. Ilyen lett:
Ikeás rácsvédő kis átalakítással, natúr színekkel

Ikeás rácsvédő kis átalakítással, natúr színekkel
Azért lehet, hogy később majd egy-egy figura is kerül rá még applikálással, de egyelőre így is tetszik.Nemsokára mutatom a falvédőt is majd :)

Aki még szeretne, a hét végéig csatlakozhat a játékhoz, melyben Erzsó által applikált kedves kis babapólókat nyerheti meg egy szerencsés! A játékra jelentkezni a korábbi bejegyzésnél lehet!

2012. március 6., kedd

Játék emlékeztető

Aki még szeretne, a hét végéig csatlakozhat a játékhoz, melyben Erzsó által applikált kedves kis babapólókat nyerheti meg egy szerencsés!
 A játékra jelentkezni a korábbi bejegyzésnél lehet!

2012. március 3., szombat

Majmos

Régóta ez a gyerekmintás anyag tetszett legjobban az Ikeában. Sajnos most úgy néz ki, hogy kivonták a forgalomból, viszont még épp sikerült elcsípni a kiárusítását. Múlt hétvégén ugyanott polár takarót is árultak egészen kedvező áron (az áruházi kupac melletti beszélgetésekből kiindulva, azthiszem nem csak én vettem patchwork bélésnek... :) ),  így szinte már adta is magát, kicsi, vékony babatakaró lett belőle. Legalább gyakorolhattam a tűzést is, nem könnyű, ha előre rajzolt vonalakat kell követni... de határozottan érzem, fejlődőképes vagyok. :)

Állatos babatakaró tűzéssel

Állatmintás babatakaró tűzéssel