2012. február 29., szerda

Romantikusan

Azt mondta, meglátta ezt a kis virágos anyagot, és nem tudta otthagyni. Aztán csak került mellé egy kis csipke is, és kérte, varrnék-e belőlük nekik tányéralátéteket. No, ezt még sose varrtam korábban, de megtetszett. Remélem jól fog mutatni az ebédlőasztalukon :)
KIs virágos tányéralátétek csipkével

Aki szeretne játszani Erzsó által applikált két kis babapólóért, még megteheti az előző bejegyzésnél!

2012. február 26., vasárnap

Ünnepnap - Betűk - eská Erzsótól

Ma ismét vendégem érkezett. Nagyon kedves ajándékot hozott, de nem csak nekem, nektek is! Erzsó ugynais felajánlotta a két bemutatott kis pólót, hogy sorsoljuk ki köztetek! Ha szeretnéd a két pólót magatoknak vagy ajándékba nincs más dolgod, csak írj egy hozzászólást ennél a bejegyzésnél a következő blogvendégségig, azaz március 10.szombatig. Március 11-én kihirdetjük a győztest! És akkor lássuk, hogy is készültek azok a szépséges betűk...





Betűk – eská

avagy

hogyan tegyük nyilvánvalóvá, hogy Ki Kicsoda?


Aki ismer, annak nem kell magyarázzam: én bizony csak afféle terápiás varró vagyok. Ezért van az, hogy a leírás amit Hajnihoz hoztam csak részben „varrósos”, nagyobb részt a szoftveralkalmazás témakörét mutatja – ahogy én csinálom. Ezért aztán egyáltalán nem biztos, hogy van ennél egyszerűbb mód is… csak azt még nem ismerem.

1. A neten nagyon sok ingyen letölthető gyönyörű v. vicces betűtípust található (pl.: http://www.dafont.com/ vagy http://www.1001freefonts.com/). Amelyik megtetszik letöltitek a gépetekre, és megnyitva a letöltött fájlt, a telepítést választjátok:
2. A Paint rajzolót megnyitva beírjátok a szöveget mondjuk 72-es betűmérettel és kiválasztjátok a Nektek tetsző betűformát:
3. Ezután kijelölitek a kész szöveget és körbevágjátok, hogy csak a kívánt rész maradjon meg. JPG formátumban elmentitek.
4. Következik a szöveg méretezése: megnyitjátok a World szövegszerkesztőt és a kép beszúrását választva beillesztitek az előbb mentett JPG formátumú fájlt:
 
5. A beillesztett képpel együtt megjelenik a kép szerkesztése menüsor is. Itt a méretezés jobb alsó sarkában lévő nyílra kattintva felugrik az ablak, mely lehetővé teszi a tetszőleges méretűvé alakítást:
(Ha a rögzített méretarány pipájára kattintva eltüntetitek azt, akkor az eredeti méretarányoktól el is térhettek… ha pl. kövérebb betűre van szükség.)

6. A betűk kinyomtatása és kivágása következik, és innentől kezdve a textil is képbe kerül.

7. A kétoldalas ragasztófóliát felvasaljuk a rátétként használni kívánt anyagra, majd a kivágott betű tükörképét felrajzoljuk:
Itt látszik, hogy volt értelme szürkében nyomtatni: egyértelmű melyik oldal a tükörkép.

8. A terv próbája pedig ilyen:
Konkrétan ez az az eset, amikor a kútba esni látszik a fejben jónak gondolt terv: se a betű formája, se a színek nem jók… újratervezés…

9. Ha megvan a hőn áhított összhang, már csak fel kell ragasztani és varrni. Én nagyon szeretem a varrógépem pelenkaöltését használni applikáláshoz, de itt csak sima egyenes öltéseket alkalmaztam: ne zavarja a babánk finom bőrét a sok öltés.
 10. Elkészült végre a projekt és így a címadás is értelmet nyer. Ha ikrekkel – főleg ha egypetéjűekkel – áldott meg az élet, egy ilyen felirattal nyilvánvalóvá tehető hogy melyik gyerekünk az A és ki a B? Opció hármasikrek esetében: b A B u C i
Babapólók ikreknek
11. A pólók 1 - 1,5 éves gyerekekre valók és igazi pirosak és elvihetők.
Babapólók ikreknek


2012. február 22., szerda

Szeretetlánc

Készült még egy szeretetlánc. Mondtam, hogy nem ez lesz az utolsó :)
Szíves függő lánc, szeretetlánc

2012. február 18., szombat

Edényfogók csíkosan

Hogy-hogy nem, még mindig van abból a bizonyos "csíkos"-ból. :) Szeretem, ha gyorsan kell valami kis ajándékot készíteni, mindig jól jön. Ezúttal edényfogók készültek belőle. Két kis sipka alakú, és egy szív alakú, amit még Bebitől tanultam, amikor vendégségbe érkezett hozzám.

Edényfogó, sipka és szív alakú

Edényfogó, sipka és szív alakú
Ez lesz most a februári apró fecnik munkám.

2012. február 13., hétfő

Már nincs sok hátra...

Nem vagyok büszke rá, hogy eddig kerülgettem a takarónkat. Valamikor még nyáron össze-biztostűztem a három réteget, s aztán hónapok óta rakosgattam egyik helyről a másikra. Egyszerűen nem mertem nekiállni. Eredetileg szabályos tűzésmintát szerettem volna alkalmazni, de rájöttem, hogy azt sokkal könnyebb elrontani. S mivel nem vagyok még túl gyakorlott a tűzésben, bizonyára sokkal többet bosszankodtam volna miatta. Így aztán csak-csak nekiláttam, hogy összetűzzem az ágytakarónk világos részeit. Nem mondom, hogy tökéletes lett, sőt... de messziről azért nem olyan rossz :)

Bordó-fehér patchwork ágytakaró szélforgó blokkal franciaágyra

Bordó-fehér patchwork ágytakaró szélforgó blokkal franciaágyra
Azt hittem a héten be is tudom fejezni, de sajnos rájöttem, hogy az hosszú idő alatt bizony elhasználtam a bordó apró virágos anyagot, ami maradt belőle, az meg nem elég a széléhez, a ferdepánthoz (habár ez inkább egyenes pánt lesz, a ferdepántnak ebben az esetben nincs létjogosultsága). Szóval amint sikerül pótolni az anyagot, befejezem a takarót. Már nagyon várom, hogy teljesen készen lássam :)

2012. február 8., szerda

Szívesen

Mostanában többet varrok kézzel. No nem nagyon bonyolult dolgokat, csak pl. ilyen kis szívecskéket ajándékba:
Tilda szívfüggők
Egy kedves, öttagú családnak varrtam őket. Nagyon vidám család, jó rájuk nézni, örülök, hogy ismerhetem őket!

2012. február 4., szombat

Legyen egy kis sütnivalód....

Karácsonyra varrtam a szütyőt barátosnémnak. Egyre többet próbálgatja szárnyait a konyhában, hát gondoltam, ilyesmikre tuti szüksége van... :)
 Sütis ajándékötlet varrással

2012. február 1., szerda

Szeretetlánc

Sokan készítenek hasonló szívecskés láncokat, én is láttam már több blogon, s annyira megtetszett, hogy még egy párszor tuti fogom ajándékba készíteni. Ez a lánc most egyik testvéreméknek készült. A szívek szabásmintája Tilda könyvből származik. Bátran ajánlom egy-egy látogatásra akár, vagy pl. lakásavatós ajándéknak is! Az a jó benne, hogy bármikor, bármeddig bővíthető. :)

Szeretetlánc szívekből