2011. augusztus 28., vasárnap

Ünnepnap - Textil tároló készítése

Mai vendégem csak kicsit később fog érkezni, így arra gondoltam, hogy megírom, én hogy varrom a nemrég bemutatott textil tárolót, mivel többen is kérdeztétek, hogy hogy készült a kis textil szütyőke, amit korábban varrtam. Időközben találtam több leírást is róla a neten, de gondoltam elkészítem én is, hátha valakinek pont ez lesz egyszer segítség.

A kiinduláshoz három egyforma nagyságú téglalapra van szükségünk két egymáshoz illő anyagból, valamint a bélésből. Ha szeretnénk, hogy jobb tartása legyen végül, akkor érdemes kipróbálni közbélésnek a mosogatórongyot, vagy vastagabb, erősebb vásznat is használhatunk. Ahhoz, hogy végül egy 11 cm magas, 12x20 cm-es tárolónk legyen,  21x60 cm-es téglalapok szükségesek.
Textil tároló varrása tutorial
Színt színre fordítva az egyik hosszabb oldalon végigvarrjuk.

Ezután kihajtjuk az egyik anyagot, majd tetszés szerint rögzítjük a flízhez. Lehet díszíteni szabad gépi tűzéssel akár, vagy steppeléssel, így a tartása is erősebb lesz. Én most csak két hullámvonalban rögzítettem, illetve felül egy díszöltéssel végigvarrtam.
Színt színre fordítva félbehajtjuk.
Majd minden nyitott oldalán körbevarrjuk, az egyik rövid oldalon tenyérnyi lyukat hagyva a kifordításhoz.

Mind a négy csücsköt széthajtjuk és levarrjuk.
A flízes oldalon lévő csücsköket szerintem érdemes levágni is, mert egyébként a sarok túl bumfurdi marad a kifordítás után.
A lyukon keresztül kifordítjuk, egymásba nyomjuk a két réteget. A lyukat kézzel varrjuk össze láthatatlan öltéssel.
És kész is a tárolónk:
Textil tároló varrása tutorial

A játékom pedig zajlik még, gyertek minél többen, ajánljatok hasznos varrós oldalakat, és nézzétek meg, a többiek már micsoda kincseket ajánlottak!

2011. augusztus 27., szombat

Zöldek, kékek, pirosak....

... és lesznek még lilák és drappok. Öröm őket készíteni. Remélem a jövendő gazdáiknak is örömet jelentenek majd.
Képességfejlesztő babalabda ötszögekből, címkékkel
Képességfejlesztő babalabda ötszögekből, címkékkel

Ők a budaörsi "Idesüss" városi napra készültek mára. Ott vagyunk ma a budaörsi varrós klubbal, gyertek ti is! :)

A játékom pedig még mindig zajlik, érdemes kicsit végigböngészni az eddigi ajánlott oldalakat, sok-sok kincset lehet találni köztük!

2011. augusztus 24., szerda

Amőbázzunk

Először az én ötletem volt, csak én kisebbre képzeltem. Aztán azt kérték, hogy legyen 8x8-as, és van rá egy 2x3 méteres fal :) Na, itt már kicsit megijedtem. Azért ekkorára nem gondoltam. Még mindig a saját ágytakarónkkal küzdök, s közben két hét alatt varrjak meg gyakorlatilag egy újabbat, hiszen a végeredmény 2x2 méteres...

Kapóra jött, hogy Gabitól új technikát tanultam az összeállításra, steppelésre. Így elkészítettem külön a nyolc csíkot, majd mindegyikhez kivágtam ugyanakkora darabot a flízből és a háttéranyagból is (legközelebb a háttéranyagból egy picit szélesebben fogok vágni). Az első csíkot steppeltem, majd hozzá fordítottam a másodikat úgy, hogy a színoldallal összefordítva rátettem az elejére a második csík elejét:
Azután a flízt:
A hátoldalára pedig a második csík hátoldalát:

És végigvarrtam a három réteget együtt:

Kihajtottam:
Majd lesteppeltem a második csíkot is hosszában:
És keresztben is:

Patchwork ágytakaró, sakktábla, amőbatábla
Így mentem végig a 8 csíkkal. A végén egyre nehezebben ment, folyton elhúzta a súlya a takarót. Azthiszem ezt egy jó nagy asztalon lenne ideális varrni.


Mindenesetre így is sokkal jobban haladtam vele, mintha egyben az egész takarót kellett volna steppelnem. No meg ettől már eléggé elment a kedvem, sose sikerültek olyanra, amilyenre eredetileg szerettem volna. Nem mondom, hogy ez most tökéletes lett, de már sokkal jobb, mint az eddigi steppeléseim. :)
Patchwork amőbatábla, ágytakaró

Ja, és hogy mire használták? Amőbázni lehet rajta tépőzárral rátapadó korongokkal, de később akár sakktáblának is alkalmas.
Patchwork amőbatábla, ágytakaró

Van még egy ágytakaró-készítési, összeillesztési technika, amit Huncutkacérnánál láttam. szerintem a következőnél ki fogom próbálni ezt is. Ezt a módszert láttam már úgy is másoknál, hogy még plusz egy pántot hozzáfognak, amit aztán áthajtva a másik oldalra, már kézzel varrnak rá láthatatlan öltéssel, így eltakarja a varrásvonalakat. Azthiszem ezek közül kell megtalálnom, ami nekem legjobban beválik, s talán utána nem lesz gondom a túl sok puklival, gyűrődésekkel. Legalábbis reménykedem... :)

A játékom pedig zajlik, gyertek minél többen!

2011. augusztus 21., vasárnap

Van kedvetek játszani?

Éééés igen, a rendszeres olvasók számlálója elérte a 100-at! :) Örülök nektek!

Nemrég a budaörsi közös varráson beszélgettünk róla, hogy manapság az internet segítségével már akár szakmát lehet kitanulni, annyi jó leírás, video van fent. A varrással, foltvarrással kapcsolatban én is sok-sok hasznos oldalt ismerek, ahol ötleteket, akár szabásmintákat lehet letölteni. Arra gondoltam, hogy most tanulhatnánk egymástól úgy is, hogy az általunk ismert, kedvelt, gyakran látogatott oldalakat ajánljuk egymásnak.

Ha rendszeres olvasóm vagy és szeretnél részt venni ebben a játékban, akkor szeptember 14-ig teljesítheted a következőket:

- Ha nincs blogod, itt, megjegyzésben ajánlj egy varrós, foltvarrós honlapot (akár blogot), amit valamiért különösen kedvelsz! Lehet nem magyar nyelvű is. Írd le pár mondatban, hogy miért ajánlod!

- Ha van blogod, akkor itt megjegyzésben írd le a saját blogod címét, és a blogodban írj egy bejegyzést az általad választott varrós, foltvarrós honlapról, blogról. Ajánld, írd le, hogy miért szereted, mire számíthat, aki meglátogatja! Nem titkolt célom, hogy ezzel mindenki kapjon egy kis reklámot. Az is, aki ajánl, és az is, akit ajánlanak :)

Azt gondolom, hogy már az is nagy nyeremény lesz mindannyiunknak, hogy új hasznos oldalakat ismerhetünk meg, de azért egy kis ajándékkal is készültem, amit a játék végén kisorsolok majd a jelentkezők között:



Egy-egy 30x30-as négyzet 12 féle anyagból és egy kék-fehér duci Tilda madárka.

Ha kiteszed a blogod oldalsávjába a képet a játék linkjével, azt megköszönöm, de ez nem feltétel. :)

2011. augusztus 19., péntek

Újratöltve

Lementettem legalább 5-6 féle változatot amiket a neten találtam. Volt kerek, szögletes, kicsi, nagy, hímzett, masnis... és még sokféle variáció. Aztán megalkottam a sajátomat:
Patchwork mobiltöltő tartó
Úgy látszik nem tudok elszakadni a csíkostól :) A kékből még mindig van maradékom, így adta magát, hogy ebből varrjam meg Apu szülinapi ajándékát, a mobiltelefon töltő tartót. Szabad gépi tűzéssel díszítettem még, hogy jobb legyen a tartása. kivágtam, sűrű cikk-cakk öltéssel körbevarrtam a dugó helyét, körbevettem pánttal, és már kész is volt. Apu már használatba vette. :)

És már küldöm is Ginának az augusztusi Apró fecnis játékra. 

2011. augusztus 16., kedd

A negyvenedik

Hétvégén a szüleim negyvenedik házassági évfordulóját ünnepeltük, s nem mellesleg Apu 70., Anyu 60. születésnapját is. Jó volt látni, hallani, hogy mennyire hálásak az eddigi évekért, hogy ajándéknak tartják őket.

Készültünk néhány meglepetéssel nekik. Az egyiknek ezt a kis bugyrot varrtam.


Összeírtunk 40 olyan dolgot, amik valamit jelentettek ez alatt a 40 év alatt. Helyszínek, dátumok, nevek, mindenféle, ami eszünkbe jutott. Aztán a nap folyamán egyet-egyet kihúztak, és meséltek róluk. Nagyon jó volt, sok új dolgot is hallottunk, amikről eddig nem nagyon meséltek.

Jó volt az is, hogy mindenki ott tudott lenni, mármint a szűk család, összesen 27-en. :)
Szeretem, hogy ők a családom.

2011. augusztus 14., vasárnap

Ünnepnap - Ceruzatartó iskolakezdésre Lencsi Művektől

Lencsi Művek. Mondhatnám úgy is, hogy a babalabda szakértő. Én legalábbis a babalabdái kapcsán ismertem meg Őt, visszajáró olvasó lettem. Cukik az elefántok, a cicás csörgők, a házikós kulcstartók,  a keresztszemes babaköszöntők és a nyulacskák is... :)

Lencsi a vendégségbe egy ceruzatartó leírásával érkezett.





Ceruzatartó iskolakezdésre Lencsi Művektől

Mivel lassan itt a szeptember és a kis lurkóknak megint nehéz lesz az iskolatáska, itt az ideje feldobni az íróasztalukat (vagy akár a sajátunkat). Itt előtörhet belőlünk a környezettudatosság és újrahasznosíthatjuk a konyhában lévő konzerves dobozokat, vagy akinél kisgyerek van, annál az instant teás dobozokat. Ebbe a kategóriába tartozom én is, tehát:

Keresek két egymáshoz passzoló anyagot, esetleg valami újrahasznosításra váró régi farmert, amibe úgysem fogy bele az ember (a legjobb, ha rugalmas). Közben a dobozokat széltében, hosszában megmérem egy centivel:
Nálam az eredmény 24cm széles x 15cm magas. A 15centiből levonok 3centit.
Így kapok egy 24x12-es felületet, amihez adok 1-1 centi varrásráhagyást. Tehát ki kell szabni egy 25cm x 13cm-es darabot, mondjuk a pöttyös anyagból. A tetejét a farmer anyagból gondoltam. Mérete: 24cm x (a maradék 3cm + 2cm, hogy legyen mit visszatűrni a végén) 5cm lesz. Itt is kell 1-1cm varrásráhagyás, tehát 25cm x 6cm-es anyagot kell kiszabni a farmerből:


Színt-színre fordítva összevarrom:



Utána kihajtom. A farmer lesz az erősebb és nem is hajtogatom át a másik oldalra, hanem a pöttyös mögött hagyom és úgy vasalom le a színén. Ezután cikk-cakk öltéssel levarrom a színén. A pöttyös anyag alján felhajtok fél centit és azt is cikk-cakk-al varrom le. A tetején a farmert nem hajtom vissza, hanem csak simán megerősítem cikk-cakk varrással, hogy ne bomlódjon fel a későbbiekben:


Összefordítom és levarrom:


Ezután már csak fel kell öltöztetni a dobozunkat. Miután ráhúztam az új ruháját a tetején visszatűröm a lelógó anyagot. Ez azért is hasznos, mert ha esetleg elszabtuk valahol a méretet, akkor itt lehet korrigálni:

Lehet tovább díszíteni szalaggal, vagy akár gombbal:

De akár címkével is:
Patchwork ceruzatartó, újrahasznosított

Vagy maradhat sima is:

Patchwork ceruzatartó, újrahasznosított

Remélem kedvet kaptatok hozzá?!:)

2011. augusztus 12., péntek

Mackógyár

Egy konferenciával kezdődött. Magammal vittem 3 kicsi és 3 nagy előrajzolt macit, gondolván, hátha lesz alkalmam az előadások közben körbeöltögetni. Mind a hattal végeztem még aznap :) Otthon már csak kifordítani, tömni kellett őket.

Először elfértek ebben a kis szütyőben:

Tilda maci

De aztán csak-csak tovább szaporodtak, most már egy cipősdobozban várják a szalagjukat, szemüket, szájukat.

Napos Tilda macik

Ja, és még mindig egyetértek azzal, hogy a macivarrás terápiás célokra is alkalmazható. :)
Egyszerűen jól esik, jó látni, ahogy elkészülnek, visszamosolyognak.

2011. augusztus 10., szerda

Még mindig csíkos

Amikor a korábbi csíkos projekt készült, a bordóból is kimaradt egy kevés. Akkor csak félretettem, s most nagyon jól jött. Az egyik bordó szettet végül saját magam kezdtem használni, így pont jó, hogy a maradék anyagból kijött az új telefon ruhája is:
Patchwork telefontok, telefon tartó foltvarrással

Nem tudom láttátok-e, de egyre több blogon visszaköszön a "csíkos". Először Bozsomatinak tetszett meg nagyon a technika, számtalan neszeszert, naplóborítót, mindenfélét... készített vele, majd tőle Edit is kedvet kapott, s már Atiránál is láttam. Örülök, hogy terjed a "csíkos" :)
Ha érdekel a technika, korábbi bejegyzésemben megtalálod a leírását.

2011. augusztus 8., hétfő

Goldenblog 2011

Sok kategóriában, sok blogra szavazhatunk. Köztük a napos blogra is :)
Vicces, de az életmód kategóriába sorolták a blogomat, szóval, ha szívesen támogatnál egy szavazattal, akkor ott keresd!



Köszönöm :)

Ajánlom még a bátyám Kereső világ blogját az IT kategórában, illetve a szakmai blogok között az unokatestvérem Teret alkotunk című, építészeti blogját. Nem csak szavazásra, olvasásra is! :)

2011. augusztus 7., vasárnap

Az egyhangú narancssárga

Használt-ruha boltban akadtam rá erre a sima narancssárga pólóra. Tetszett már eredeti állapotában is. Szerintem sokszor az egyszínű ruhadarabokat lehet a legjobban kihasználni. Aztán egyszer csak gondoltam egyet, és rárajzoltam egy mintát, majd elkezdtem kihímezni. Kedvenc darab lett belőle :)

Póló felújítása hímzéssel
 Póló felújítása hímzéssel

2011. augusztus 6., szombat

Zsuzska vára

Zsuzska blogja túllépte a tízezres látogatói számot, s ennek örömére játékot indított rendszeres olvasói között. Nagyon sokan jelentkeztünk, nem gondoltam volna, hogy pont az én nevemet húzza ki a "kalapból". És mégis! Zsuzska, nagyon köszönöm a szépséges dolgokat! Kívánok neked még sokszor tízezer látogatót! :)
Ezt a gyönyörű csomagot hozta a postás:

2011. augusztus 5., péntek

Vasár-napos :)

Egyre jobban szeretem az Ünnepnapokat. Nagyon jó leírásokat küldtek mindannyian, akik eddig blogvendégségbe érkeztek hozzám. Jó magasra tettétek a lécet az utánatok következőknek, nagyon ügyes bemutatók születtek! :)

Mivel augusztus végéig már mindegyik páros hét vasárnapjára megvan, hogy ki érkezik majd, így arra gondoltam, hogy mielőtt a szeptemberi ünnepnapokra felkérnék alkotókat, megkérdezlek titeket, van-e köztetek olyan, aki szívesen bemutatná egy-egy munkáját? Fényképekkel illusztrált leírásokat várok, akár egy egész varromány elkészültéről, akár csak egy-egy bevált ötletről, érdekes fogásról, praktikáról.

Ha szívesen részt vennél ebben, szerdáig (aug.10.) írj megjegyzést vagy emailt, akár azt is megírhatod, hogy mit mutatnál be szívesen! Ha esetleg több jelentkező is lesz, akkor jelentkezési sorrendben választhattok majd egy-egy vasárnapot... :)

Úgy látom, hogy az a bűvös 100-as szám is nagyon közeledik a rendszeres olvasóim számában. Azt hiszem lassan el kell gondolkodnom, mivel is ünnepelhetnénk meg... :)

Welcome feliratos terítő, keresztszemes
Ezt a kis tenyérnyi terítőt pedig csak gondoltam megmutatom, egy bolhapiacon találtam. Ilyen helyeken sokszor lehet kincsekre bukkanni. :)

2011. augusztus 2., kedd

Tűtartók hímezve

Szombat reggeli kávé mellé levettem egy varrós könyvet a polcról. Lapozgattam, s újra meg újra visszatértem ezekhez a mintákhoz. Megtetszett, át is rajzoltam őket a vajszínű vászonra, és nekiláttam. A piros tűpettyes anyagból varrtam neki keretet, hátlapot, válogattam hozzá illő gombokat, s lassan el is készült mind a négy mintával.
Tűtartó hímzéssel, needle book
Az egyiket már mutattam nemrég, Sziránszkiék csomagjába került. S mivel már régebb óta szerettem volna tűtartót magamnak, gondoltam, hogy az egyiket megtartom, a maradék kettővel is megvan már a tervem, de ez még titok. :)

Az enyém már így néz ki belülről:
Tűtartó hímzésselTűtartó hímzéssel, kinyitva, needle book