2011. május 22., vasárnap

Ünnepnap - Levendulapárnácskák Györgyitől

Újra ünnepelünk!

Ma Györgyi jött el hozzám vendégségbe, és gyönyörű levendulapárnácskákat hozott. Látogassatok el hozzá blogjára is, s még több hasznos ötletet leshettek el tőle! Pl. nemrég írt leírást a térbeli szélforgó blokkok elkészítéséről, nekem nagyon tetszik.

Ja, és most épp játékot is hirdetett, május 31-ig jelentkezhettek nála :)



Levendulapárnácskák Györgyitől

Lassan beköszönt a nyár és vele a levendulaszezon. A házunk előtti napsütötte kiskertben már szépen zöldell és bimbózik ez a csodaszép és finoman illatozó növény. Anyák napjára a nagymamáimnak a szekrénybe, fogasra akasztható zsákocskát készítettem a tavalyi „termés” felhasználásával. Ennek az elkészítését szeretném most megosztani veletek, hátha kedvet kaptok hozzá :O)

Levendula párnácskák

Első lépésként végy egy 20.5cmx10cm-es foto kartont rajzolj rá egy tetszőleges „ablakot” és egy hegyes ollóval vágd ki. Én szívecskét választottam. Ragassz a hátuljára ugyanekkora darab flízt és vágd ki az ablakocskát újra.


Ezután akkora anyagdarabot vágunk ki, ami a kartonunknál minden oldalon 1 cm–el hosszabb (az én esetemben ez 12x22,5cm).

Most szükség lesz egy jó minőségű ragasztó stiftre és néhány gemkapocsra. A karton szélét beragasztózva a kiválasztott anyagunkat felfeszítjük a kartonalapra. A ragasztó száradásáig a gemkapcsokkal rögzítjük.


Óvatosan kivágjuk az anyagból is a szívecskét 0,5 cm-es ráhagyással. Az íveket szépen bevagdossuk majdnem a szélekig, aztán ezt is ragasztóval és gemkapcsokkal rögzítjük amíg megszárad.


Most kezdődik az érdekes része, de a nehezével már megvagyunk :O) Olyan anyagdarabkát keresünk, ami színében jól harmonizál az alapvászonnal és teljes egészében betakarja az előbb elkészített ablakot. A gemkapcsokat eltávolítva beragasztózzuk a levendulás zsákocskánk teljes belső felületét, majd a kiválasztott anyagdarabkát az ablakocskára illesztjük (színével lefelé) Erre kerül egy kis darabka flíz és egy kiskanálnyi levendula. (A flíz azért szükséges, hogy az ablakocskánk kidudorodó felület ne legyen göcsörtös a levenduladarabkáktól és egyben a helyén is tartja ezt az illatozó halmot.) A felső sarokra egy darab (kb.5 cm) félbehajtott szaténszalagot teszünk. Ha minden a helyére került óvatosan összecsukjuk a könyvecskét.


Ezután már csak a végleges rögzítés van hátra. Erős tűt teszünk a varrógépbe és a széleihez közel körbevarrjuk a „zsákocskánkat”.

A biztonság kedvéért az ablakocskát is körbevarrjuk ha lehet, valamilyen díszítő öltéssel.

Levendulapárnácska

El is készült a mai projekt. Remélem tetszik és ha már virágba borult a levendula szívesen elkészítitek Ti is! Ha netán vendégségbe mentek, kedves és hasznos ajándék lehet.

Legyen szép és kreatív napotok!

Szeretettel: Györgyi

2 megjegyzés: